Ede in de Foodvalley

Ede ligt in het hart van de Foodvalley; de regio waar dagelijks hard wordt gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. Regionale bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken nauw samen en lopen voorop in het ontwikkelen van gezonde voeding en duurzame productietechnieken. Het kennis­ en innovatiecluster rondom Wageningen en Ede vormt daarmee het hart van Foodvalley.

Regio Foodvalley is een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten: Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Barneveld, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel. Gezamenlijk doel van de Regio Foodvalley is prettig wonen, werken en studeren.

Dé Europese topregio worden op het gebied van agrifood door werken en wonen in de regio aantrekkelijker te maken.

Het doel van Foodvalley

Waarom Ede in de Foodvalley?

Ede ligt heel centraal in de Foodvalley, maar ook in Nederland. Daarnaast telt Ede veel agri-ondernemers, natuurgebieden, testinstituut NIZO, Ziekenhuis Gelderse Vallei én het is de plek voor het World Food Center. Foodvalley staat bovenaan de lijst van aansprekende investeringsregio's voor veel Agri-Food innovators wereldwijd. Dankzij een sterke traditie van ondernemerschap, innovatie en samenwerking is Nederland de op een na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. Het is ook de op twee na grootste exporteur van voedselverwerkende machines ter wereld en de derde producent van groenten en fruit.

Agrifood-hotspot

De status van Foodvalley als agrifood-hotspot wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria, productiefaciliteiten en kantoren van meer dan 60 multinationale agrifood bedrijven. Foodvalley is de thuisbasis van een breed scala aan publiek / private Agrifood kennisorganisaties.
Ede neemt daarin een centrale plek in tussen de kennis van Wageningen (WUR, Friesland Campina, Unilever), Veenendaal (ICT Valley), Barneveld (pluimvee), Nijkerk (foodproductenten als Arla, Bieze en Struik).

De intensieve samenwerking is de sleutel tot succes tussen ondernemers, kennisinstellingen, onderwijs en overheid. Goede ideeën worden hier verder gebracht met ambitie, kennis én een gezonde dosis durf. De economie bloeit en daardoor ook de regio.

Regio Foodvalley is geen zelfstandig bedrijf dat projecten oppakt in regionaal verband, maar is zo georganiseerd dat burgemeesters, wethouders en ambtenaren van de deelnemende gemeenten het ‘bedrijf Foodvalley’ draaiende houden. Voorzitter is de burgemeester van Ede, René Verhulst. Ook ondernemers en onderwijsinstellingen hebben een plekje aan de tafel.

Onderzoek & kennis

De KennisAs Ede-Wageningen is hét kennishart van agrofood in de regio FoodValley. Hier staan innovatie en kennisuitwisseling centraal. Gemeenten, bedrijven en instellingen werken samen aan betere, duurzamere en veiligere voedselproductie. 

Meer over KennisAs Ede-Wageningen