Ontwikkeling Ede Centrum

In het centrum van Ede wordt er veel vernieuwd om het een stuk aantrekkelijker te maken, de leegstand tegen te gaan en het toekomstbestendig te maken. Het vergroenen van het centrum is één van de belangrijkste ambities. De Gemeente Ede investeert maar liefst € 15 miljoen in Ede Centrum. 

Deze veranderingen zijn en worden doorgevoerd: 

Groen in het centrum is dé kwaliteit waarmee Ede zich kan onderscheiden van andere gemeenten”, staat in ‘Integrale Projecten Verkeer & Ruimte Levendig Centrum’ van de gemeente Ede. In het toekomstbeeld moet de Arnhemseweg al vanaf het Bevrijdingsplein de zogenaamde ‘Veluwe bossfeer’ meekrijgen. 

Marktplein 
In het Marktplein is 2 miljoen euro geïnvesteerd. Het plein is veel groener geworden. Bankjes, terrassen, een speelplek voor kinderen en waterfonteinen maken het een stuk aantrekkelijker dan voorheen. Met inbreng van inwoners die met 400 ideeën kwamen is het ontwerp tot stand gekomen.

Kuiperplein 
Het Kuiperplein is in het voorjaar van 2020 op de schop gegaan. Het asfalt is vervangen door klinkers. Er zijn twaalf elektrische laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst en er is een fietsparkeerplaats aan de Brouwerstraat gekomen waardoor het een milieubewuster plein is geworden. Net als op de vernieuwde Markt zijn er rondom het plein straatstenen met een gele kleur neergelegd om het een vrolijk aanzicht te geven. 

Maandereind 
​In juni 2020 werd begonnen met de werkzaamheden voor de herinrichting van het Maandereind. Er komt nieuwe bestrating en er wordt nieuw meubilair neergezet. Tevens worden er zes bomen geplant.

Grotestraat
1,7 miljoen euro investeert de gemeente in de belangrijkste winkelstraat van Ede. Naast nieuwe tweekleurige bestrating zijn er in de Grotestraat nieuwe zitbankjes en prullenbakjes geplaatst. Verder zijn er elf iepen geplant. 

Doelenplein
Door het gebruik van hout, beplanting en bijzondere verlichting heeft het Doelenplein een ‘groene facelift’ gekregen. Winkelend publiek kan er rustig op een bankje zitten, kinderen kunnen er spelen en de omwonenden kijken uit op een stukje groen.

Museumplein
Vanaf april 2021 wordt ook het Museumplein aangepakt. Het doel is een aantrekkelijk, groen en veilig uitgaans- en horecaplein dat een Levendig Centrum verder versterkt. 

Brouwerstraat 
De gemeente gaat de Brouwerstraat opnieuw inrichten als verbinding tussen Kuiperplein en de Markt. Naar verwachting wordt eind september 2021 begonnen met de uitvoering. In het plan is aandacht voor onder meer groen, de afvoer van regenwater, nieuwe bestrating, bankjes en fietsplekken.

Stadspark Ede Centrum
Het groene gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein ligt op de overgang van Ede Centrum naar de Veluwe. Het heeft een rijke historie en vele bijzondere elementen, zoals kunstobjecten, de Trapakkers, monumenten, een vijver en een prachtig uitzicht. Dit gebied staat op de planning om hét levendige Stadspark van Ede te worden. Updates zijn te vinden via de website over het Stadspark in Ede.  

Bereikbaarheid en verkeer in Ede
Vanwege de aanleg van de Parklaan en de ontwikkelingen rond station Ede-Wageningen veranderen de verkeersstromen binnen Ede. Dit betekent dat de Telefoonweg, die ook langs het Kuiperplein loopt, niet langer nodig is voor doorgaand verkeer. De snelheid wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur.

Parkeren in Ede Centrum

Parkeren in Ede Centrum kan op maar liefst 1.200 parkeerplaatsen. Op straat parkeren kost € 4 voor een dagdeel.